М’які меблі для дому – вибираємо правильно

Мабуть, потрібно почати з того, що особливості вибору м’яких меблів є невід’ємною частиною не тільки вітальні, спальні, офісу або клубу, але і всього інтер’єру в цілому, підкреслюючи його індивідуальність, комфортабельність та загальну стильову концепцію. Такі меблі повинні бути, в першу чергу зручними, багатофункціональними і ергономічними. Так що, замовляючи або купуючи м’який гарнітур у спеціалізованому магазині, не забудьте провести всі попередні виміри для того, щоб Ваш новий диван не займав занадто багато простору у Вашій квартирі.

М'які меблі для дому - вибираємо правильно
М’які меблі для дому – вибираємо правильно

М’які меблі – попередні заміри

Вам необхідно буде провести наступні виміри:

  • виміряти ширину сходових переходів між поверхами
  • ширину дверних отворів (через які планується занесення меблів)
  • дізнатися про всі розміри приміщення, для якого, власне, Ви і купуватимете меблі

Озброївшись усіма необхідними вимірами, Ви зможете уникнути поширеної проблеми – як же занести свій приголомшливий меблевий комплект в квартиру так, що б не довелося його розбирати, обдирати ніжки і бічні бильця об дверні отвори.

Відповісти на це та інші, не менш важливі питання, Вам допоможе наша стаття, що має безліч різноманітних корисних порад.

М’які меблі – габарити

Отже, почнемо нашу розповідь з каркасних меблів, що мають основу утворену стійками, простір між якими заповнено плитами, рамами або фільонками. Такі меблі неможливо розібрати, тому при виборі необхідно враховувати такі фактори: зверніть увагу на висоту спинки та глибину сидіння. Ваш диван або крісло без проблем пройдуть через дверний отвір тільки в тому випадку, якщо розмір меблів не перевищуватиме параметрів отворів.

Замовивши диван, довжина якого не більше двох метрів, важливо враховувати необхідність наявності додаткового простору (не менше 15 сантиметрів) у дверному отворі – перед отвором, одразу за ним та з протилежного боку від петель. Всі ці запобіжні заходи потрібні для того, щоб меблі було простіше внести в приміщення методом «на попа», тобто у вертикальному положенні. Не варто також забувати про те, що в дверний отвір заноситиметься і спинка, так що без зайвого вільного місця просто не обійтися.

Прийшовши в спеціалізований меблевий магазин для того, щоб вибрати той чи інший м’який гарнітур, не варто забувати про те, як саме повинен використовуватися кожен його елемент окремо, адже продовжити термін служби нового дивана або крісла можна тільки якщо його використовувати суто за призначенням. Наприклад, не варто перетворювати диван для вітальні на постійне спальне місце. Адже для лежання та сидіння існують спеціально призначені для цього моделі, здатні витримувати подібні навантаження: кушетки, тахти, дивани, дивани-ліжка, крісла, банкетки і т.д.

Меблеві тканини
Меблеві тканини

Тканини для меблів

Крім габаритів також необхідно приділити увагу ще одному важливому елементу – тканинам для меблів, здатним перетворити меблевий гарнітур на справжній витвір меблевого мистецтва. Адже термін експлуатації та збереження виробу в належному зовнішньому вигляді безпосередньо залежить саме від технічних характеристик меблевих тканин.

Так що якщо Ви хочете, щоб нові меблі прослужили Вам вірою і правдою якомога довше, при виборі її оббивки дотримуйтесь наступних рекомендацій:

Зупинивши свій вибір на шинилі, мікро-велюрі або іншій тканині подібного типу, необхідно врахувати, що поверхневий шар подібних матеріалів може блищати та блікувати. Це означає, що диван, оббитий такою тканиною, в залежності від його розташування та освітленості кімнати виглядатиме по-різному. Крім цього, через специфіку та фактурність такої оббивки, ліва і права частина кутових меблевих композицій може виглядати по-різному: може виникнути відчуття того, що модель, нібито, обшита матеріалами різних відтінків.

Не забувайте також про те, що ворсовому матеріалу властиво приминатися (в основному це відбувається на початку експлуатації меблів). Вирішити цю проблему можна за допомогою звичайної м’якої щітки або пари (не варто плутати з відпарюванням).

Що ж до гобеленової групи тканин, створеної методом поздовжньо-поперечного плетіння, то цьому випадку доведеться зіткнутися з більш трудомісткою процедурою догляду, ніж у випадку з мікро-велюром або жаккардом. Детальніше як видалити плями на диванах ви можете ознайомитись у статті Щоб меблі Вам служили довго

Догляд за меблями
Догляд за меблями

Продовжуємо термін експлуатації нових меблів

Далі, ми наведемо кілька практичних порад, завдяки яким Ви зможете продовжити термін експлуатації своїх нових меблів.

  • Різні оббивні матеріали мають різну повітропроникність, від якої власне і залежить м’якість всього виробу.
    Спеціальні чохли для м’яких меблів необхідно розгладжувати щоразу після того, як з них було знято основне навантаження (людина піднялася з крісла). Такий запобіжний захід, не тільки, не дозволить чохлам передчасно розтягтися і деформуватися, але і не допустить пошкодження та зношування меблів в цілому.
  • Піднявшись з дивана чи крісла, варто постійно виправляти знімні подушки. Це зумовлено не тільки естетичними вимогами, а й специфічними властивостями подушечного наповнювача – якщо поролон, протягом тривалого часу, піддається стиску та розтяжкам, він може «злежуватися», тим самим змінюючи свою початкову структуру, що призводить до деформації форми подушки.
  • Те саме стосується і меблевих чохлів, тому що під час їх виготовлення, для більш тривалої експлуатації, враховується, який саме тиск людської маси припадатиме на сполучні нитки. Ці самі дані і будуть співвідносні з характеристиками міцності оббивної тканини. Отже, якщо навантаження на шви перевищуватиме допустиму норму, полотно матеріалу вздовж шва може пошкодитися.

Не варто також ігнорувати певні правила чищення м’яких меблів та інструкції щодо застосування того чи іншого засобу для чищення. Адже якщо Ви вирішили випробувати нову рідину для очищення, яка не використовувалася Вами раніше (взагалі або на певній моделі), для початку перевірте на непомітних частинах меблів, як вона буде взаємодіяти з оббивкою.

Що ж до переміщення меблів, тут також не варто забувати про деякі певні правила. Щоб уникнути пошкоджень покриття для підлоги, ніжок та інших, чимало важливих, меблевих деталей, не варто переміщати меблі методом «волока», рухаючи її по підлозі. Найкраще пересувайте її, трохи піднявши виріб або за спинку або знизу.

Вибираючи м’який гарнітур для спальні, приділіть особливу увагу механізму розкладки, основними елементами якого є металева зварна сітка і пружинний матрац. Моделі, оснащені такою системою надзвичайно зручні, ергономічні та практичні у щоденній, постійній експлуатації.

Для чого не призначені меблі
Для чого не призначені меблі

Для чого НЕ призначені меблі

Ну і насамкінець найголовніше! Не варто забувати про те, що меблі зовсім не призначені для:

  • розгойдування деталей каркасу, стрибання та ходіння (виключення для крісла-гойдалки)
  • не бажано сидіти на підлокітниках та спинці
  • не ставайте коліна в місцях з’єднання чохольних швів
  • захистіть від точкових навантажень пластини перекладин систем трансформації, площинні деталі рам сидінь та місць для сну.

Точна система навантажень під час експлуатації м’яких меблевих гарнітурів, розраховується так:

  • вертикальний напрямок – до 100даН (розрахунок на одне посадкове місце);
  • напрямок, що не збігається з вертикальною віссю – до 30даН;
  • статична міцність підлокітників становить – до 30даН;
  • бічні ламелі – до 60даН;
  • сполучні шви чохлів (навантаження на розрив тканини) – до 18даН/кв.см.

1даН – це навантаження (зусилля) в один кілограм.

2 думок про “М’які меблі для дому – вибираємо правильно

  1. Анатолій говорить:

    Мудрість полягає не тільки у виборі м’яких меблів для дому, а й у вмінні створити гармонію та комфорт у своєму просторі. Важливо не тільки вибирати гарні та зручні предмети, а й наповнювати їх своєю енергією та любов’ю, щоб будинок став справжнім відображенням нашої душі.

  2. Sevegink говорить:

    Ой, так, звичайно, які ж меблеві експерти ми всі тут, вибираємо меблі для дому, немов вибираємо суперздатності для себе. Не знаю, що б ми робили без таких глибоких знань у цій галузі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *